Διεύθυνση : Καμάρα Αντωνίου 3, Θεσσαλονίκη

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεώρηση της για τον ψυχισμό και για την διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Η διαμόρφωση του ψυχισμού του ατόμου είναι μια δυναμική διαδικασία που ξεκινάει πολύ νωρίς, στη βρεφική ηλικία και φτάνει μέχρι την ενήλικη ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εκτός από τις θετικές εμπειρίες που βιώνουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες και ματαιώσεις στις σχέσεις μας με τους “σημαντικούς άλλους”(γονείς, αδέρφια, φίλοι, δάσκαλοι κ.α). Πολλές φορές από αυτές τις ματαιώσεις προκύπτουν αρνητικά συναισθήματα (άγχος, φόβος, θυμός, ζήλια κ.α), τα οποία λόγω της διαπαιδαγώγησης μας θεωρούμε μη φυσιολογικά και που τα απορρίπτουμε στην προσπάθειά μας να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα γίνονται μέρος της ασυνείδητης ζωής μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως εξαφανίζονται. Για να παραμείνουν ασυνείδητα δεσμεύουν μεγάλο κομμάτι της ψυχικής μας ενέργειας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άδειοι ή αγχωμένοι ή κουρασμένοι ή χωρίς ενδιαφέρον για αυτά που μας περιβάλλουν.

Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος , με τη βοήθεια του θεραπευτή, να ανακτήσει τα κομμάτια του εαυτού του που είναι ασυνείδητα, να τα αποδεχτεί, και να τα κάνει μέρος του εαυτού του. Με αυτόν τον τρόπο να ανακτήσει ο θεραπευόμενος την ψυχική του ακεραιότητα, να μπορεί να λειτουργεί πιο συνειδητά και να κάνει επιλογές που βρίσκονται πιο κοντά στις επιθυμίες του.

Σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία παίζει η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ του του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, η απελευθέρωση από συγκεκριμένα μοτίβα σκέψεων και δράσεων και η αποδοχή όλων των πλευρών του εαυτού μας.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας μαθαίνουμε:

  • Να αξιοποιούμε την κάθε μας εμπειρία, ακόμη και την δυσάρεστη, προς όφελος της προσωπικής μας εξέλιξης.

  • Να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με πιο θετική στάση.

  • Να ερμηνεύουμε τις αιτίες από τις οποίες προκαλούνται τα αρνητικά μας συναισθήματα και να τις αντιμετωπίζουμε.

  • Να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης και δράσης ως προς τις δυσκολίες μας.

  • Να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη της ζωής μας και των επιλογών μας έτσι ώστε να αποφεύγουμε αυτό που μας καταπιέζει και να επιλέγουμε αυτό που μας αντιπροσωπεύει.

  • Να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους.

  • Να επικοινωνούμε καλύτερα και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.